jueves, 14 de mayo de 2015

PROCÉS DE LA LECTOESCRIPTURA


La lectoescriptura és un procés on els nens aprenen a llegir i a escriure per tal d'adquirir diferents coneixements que els fa créixer de forma integral, per què els nens aprenguin a escriure i a llegir fàcilment és important realitzar activitats, que a més de proporcionar coneixements els diverteixin.

Algunes activitats que podrien ser apropiades i que els mestres haurien de fer servir a les aules, són activitats que diverteixen als nens/es i a la vegada els hi proporciona la possibilitat d'aprendre coneixements que els hi puguin durar tota la vida. Algunes d'aquestes activitats formen part dels materials elaborats per què facin servir al centre Sagrat Cor del Besòs.

Entre les activitats de lectoescriptura per a nens, amb les que s'hauria d'iniciar el procés és donar-li a cada nen/a una lletra i després subministrar-li una revista, llibre o un text escrit on puguin buscar totes les paraules que inicien per aquella lletra, d'aquesta manera és el primer pas per tal de que reconeguin aquestes lletres.

Una altre activitat apropiada per tal d'iniciar aquest procés és el bingo de lletres, aquest joc és fàcil de realitzar i al mateix temps proporciona coneixements i diversió. Els nens per mitjà de les lletres van formant paraules per a després llegir-les i d'aquesta manera aprenen mitjançant el joc.

Una altre activitat que es podria plantejat és que un nen/a surti davant de la classe i realitzi una acció amb mímica d'alguna cosa senzilla com per exemple rentar els plats, jugar a futbol, planxar la roba i els alumnes han d'escriure el que està fent el seu company/a.

Les cartes són activitats que es poden realitzar de forma divertida, per aquesta activitat se'ls hi ha de proporcionar els elements necessaris als nens per a que puguin fer les cartes, aquestes poden dirigir-se a un amic, a la mare, al millor amic, el destinatari l'hauria d'escollir l'alumne.

Una de les activitats que també es poden plantejar a l'aula perquè els alumnes treballin el procés de lectoescriptura és escriure en un taulell una oració que estigui desordenada i demanar als nens/es que la ordenin. Permet que els nens interactuïn i que entenguin la importància de l'orde de les paraules.

Pels més petits seria apropiat  generar activitats on hi hagi molt color i diversió, una bona opció seria donar-li a cada nen una cartulina que tingui noms d'objecte i després que tinguin llapissos i colors perquè els puguin dibuixar i pintar aquests objectes.

Una de les activitats de lectoescriptura que fomenta la creativitat,  seria una en la qual els mestres els hi han de donar una sèrie d'imatges relacionades, a partir de les imatges els nens han de fer un conte curt on s'integrin les imatges entregades.

Una altre activitat que aniria molt bé, seria una en la qual se li ha de donar als nens un full amb algunes figures, animals u objectes i els alumnes han d'escriure el nom. Aquesta activitat ajuda a que els nens/es relacionin les coses amb la lectura.

Sobretot és força important que per tal de que els nens es puguin iniciar en el procés de la lectoescriptura facilitar-li un model, això vol dir que seria convenient que tinguin una frase que hi vagi acompanyada d'imatges, per tal de que els hi sigui més fàcil poder-ho relacionar.

Serien petits exemples que llegint diferents articles, textos i fent una miqueta de recerca en diverses pàgines webs, serien les més aconsellables perquè els nens adquireixin més fàcilment el procés de la lectoescriptura.

No hay comentarios:

Publicar un comentario